Sunday, April 19, 2015

Eh???

Baru je cakap, dah de post baru? aha! itula namanya kuasa magis! Sebenarnya I've been thinking of documenting my experience in Kyoto with.. guess what? Comics! ahaha predictable sangattt kannn. Tajuk die nanti Jejon in Jepun.

acani la font komik tu. hahaha! busuknya tulisan

Planning je tak salah kannn.. rasenye too much stuff kene buat, not so sure whether bole commit to this comic or not. Ngeri gak ni. But it will help so much on the documentation of my experience here. Kita nengok macamana ye dok? sb ai dont do too well on personal comics since aku ade kerja freelance tetap ngn magazine APO? and animation production aku. Hahaha kita ngk acane nanti..kita nengok.. haha nengokla acane.. ha ok bai!

Hey!

Hey? Ewah kau main hey je, tak amik kelas adab ek skola dlu? Assalamualaikum and hello to all the readers! (satu dua tige kot yang baca blog aku ni, hello those 3 peeps!) I've been gone for quite sometime as you guys can tell. nak tau ke aku kek mana? 


The Land of Sakura! Sakuraki Hanamichi! 

I am here! Ade mende nak setel kat sini sooo I ll be lepaking in Kyoto for quite a while. Malaysia panas sangat la hahaha! Ya Allah berlagaknya bunyik..nnti mendatangkan fitnoh! Aku sayang gilak Malaysia kot despite the GSTs and whatnot. (walopon mencarut gak bila dpt tau GST akan affect gadjet2 yang aku nak beli, sian companion 2 mahal nanti sobsob) 

 I like the city alot! Its not like Tokyo, but not underdeveloped. Just the right place for Jojon ah. Kerja aku banyak nak mampuih but malas la nak complain, layan jelaaa..nages sambil buat keje pon kerja still jalan kannnn. :'D 

So yeahhh for those who are interested to come to Kyoto nak jenjalan carik pasai ka kat negara orang, rojer la aku. kita jenjalan together2 oret! More posts about Kyoto soon! Sebenarnya aku malas laaaa..kan bes kalo aku bebel pahtu ade orang taip? hurmmmmm malas malas malas.

Sunday, January 11, 2015

Gabuu

Hi! Boreng la upload gamba work je. Aku nak share current kucing yang Allah pinjamkan kat aku kejap :) Its a she and her name is Gabu! haha sebab masa kecik die gebuuu mak oi. I usually call her Abu or nurgabu. hahaha lantak kau la crazycatlady. Her face is not that soft to the extend muka macam kucin jantan (bak kata mak aku), tapi sepadan aku la kot. hahahahaha Well this is her!

haha muke die slalunya macam ni: badmood je

Well the story with this kid is that the plan to adopt her is actually not planned. mak aku balik kampong, nampak budak kenit ni comel gile, letak dalam beg and bawak balik kl. just like that. masa tu die kecik sangat2 alahai somelnye. She was born on raya eve 2013. so ikotkan umo die nak masuk 2 tahun la. Adik beradik die ramai and she is actually the least cute out of the bunch. tp rezeki kitorang dengan die so die yang ikot kitorang balik umah. 

so ngkla beberapa gamba ni yang prove that this kid is a diva and die tau la org syg die. mmg muka tak makan saman. tapi dh sayang ye dopppp. hahaha















kehulur kehilir aku bawak budak ni. lepaih ni bukan aku jaga budak ni dah. haih beratnyaaaa dok memikiorkan. haihhhhh

Work Schedule

Hullo! lama tak menulis blog and guess what..this is my first ever post for this year! Happy new year guys! Dikesempatan ni Jon nak ucapkan Selamat tahun baru, semoga apa yang di azamkan akan tercapai.. for myself, I just want to be a better person as a whole la. So that I could be a better daughter kepada Cik Ros and Pakcik Pulau, better friends yang tak busy and bail last menet nak lepak dan jugak better girlfriend #eh.

After years of freelance for comic magazine, one thing that Ive learnt is to not cramp your work at the very last minute. have a better working schedule for goodness sake, man! Lagi2 schedule sekarang ni yang mengerikan datelines die. haaaaaaa... bajet superwomen nak buat semua skg hamek hamek hamekkk. so nak taknak terpaksa create a daily system which I will have to stick to it. like follow exactly to the timetable. Lemme list down kerja yang aku kene buat skrg ni.

1. Komik Misi Ady (target 130 pages) Dateline March 2015
2. Storyboard Misi Ady (1 storyboard: 240 kotak) Dateline sebulan 4 storyboard
3. claim APO? ( 15 page sekali claim) Dateline every 10 dan 20 hb (main income)
4. preparing for my thesis. OMAGAD

So basically, I need to produce these amount of comics and works for a day:

1. 4 page comic misi ady
2. 37 kotak storyboard misi ady
3. 2 page claim apo
4. and som reading. meh gelak ramai-ramai hahahahahaha ni la paling mustahil 
ha nila mende yang aku pulun. dah prektis this schedule for a week and so far macam tk jadik je. hahaha in the first few days yeah im sticking to the schedule, skali bile ujung aku dah naik muntah ngk laptop. Oh my. Maybe awal lagi for me to decide so i'm sticking to the jadual la. agaknye dalam few weeks aku bole go la ngn rutin ni. Oh btw here is a previu of comic misi Ady and claim aku kalo korang nak ngk laaaa.. 

Sekarang baru ade 60 pages. mak aihh senak haa nak lukis smpai 130 pages. 
I think its time for me to hire an inker la seyes. Anyone interested?

Ni plak a page from cerita Secret life of Jojon. Aku layan gak cte ni since its about my uni life kan..but thinking of introducing more characters to the story. untungla kawan ngn aku sb nanti jadi watak komik. ha-ha (gelak lemau)

Budak leya dalam loose one page. ntah pape ntah pompoan ni. hahaha

ha tu jela cerita aku nak tulis. teringin nak lukis for fun tp memandangkan schedule aku cm haremssss memang tak dapekla. teringin nak sambung cite Runlolarun tu sebenonye tapi apekan daya makcik nak makan pon tak sempat kekadang (tipuuuuuu.. dhtu asal gemok?) oh well see u next time toodles! 


 
 

Sunday, October 5, 2014

Friday, September 5, 2014

10 books challenge!

Korang ade kene tag ke dekat FB tu pasai 10 books that influenced life emkorang tu? Aku kene la tag tp tk tulis2 dekat FB.. tak dan bak ang. Sambil2 crik mood buat claim, ingat nak rebiu 10 books that somehow stayed with me sampai sekarang. But most of my list are graphic novels and comics.. dah nama pon lukis komik, takkan aku nak list novel cintakau 800% plak kan?? haaa.. ok! here goes!

Book 1: Sailormoon Naoko Takeuchi


Well about this comic, I would say that this book was the first reason whyyy I fell in love with manga comics. Overated betul statement aku tu. I mean Doraemon la kot yang spark org baca manga in the first place (in the case of kenkwan keliling aku arr) but this comic, aduii this! Aku mase tu dajah satu kot. Ari2 kumpul duit tahan makan nak beli komik ni every month. cerita2 sailormoon ni tipikal je la sebenonye but theres this one particular title yang buat aku menung panjang baca. Snow Princess Kaguya which focuses on Luna, Usagi's black cat. Alahai alahaiii sebak jap alahaiiii.

Book 2: 3X3 Eyes by Yuzo Takada


Another manga comics yang buat aku ikat perut ari2. not sure whether you guys have heard of this manga but for those who havent, please read this wey. Alaaa aku baca ni pon nagis. Its a story about Pai, the last descendant of the cyclops clan. Die ada tiga mata, and mata ketiga die tu tutup so ble die tutup, she appears to be a normal girl. tp bila bukak ha hamek kau. and she has a mortal companion die nama Yakuma yang gilak ensem aku ade crush gilak babun kat die masa kecik dlu. Aku kcik2 memang dah gatai ok. boipren first aku masa aku tadika kot. haaaaaa


Book 3: Chocolate by Kubonouchi Eisaku


Hmmm chocloate ni memang unexpected betul la pada aku. just look at the title. Sebenonye stori die pasal a retired yakuza yang bukak kedai kek. Semua budak die pon keje sekali kt kdai kek ni. yang lagi kelako tu, he open a cake shop, tp diorg tk pandai buat kek.lepas tu pelik kenapa takde orang dtg kedai diorg. Alaaaaa sentul betul seko2 perangai diorg ni laa..alaaaa. There's a reason why he open a cake shop yang pada aku suwit gile bapak. Nak tau beli aaaaa buku ni. tkpon mohla dtg uma aku baca ai have the complete set dr Vol 1 to 8!

Book 4:Scott Pilgrim by Bryan O Malley


Aku rase siapa yang kenal aku memang taula how Bryan o Malley's scott Pilgrim ni efek dekat art style aku. Masa mula2 baca aku rse bes gile idea mamat ni i wish i had his ideas jeles gile nyampah aku. Hahahaa. but lama-lama aku start to pay attention to his art styles. my most favourite styles would be his last book which is the Final Hour. Lpas abis baca aku rse puas betul! favourite tag line Bread makes you faaaaaa?

Book 5: 80 Degrees by Yao Fei La


This guy. maaaan this guy wei. This guy can really tell a story but in monotonous way. bole ke aku describe macam tu aaa? aku rase landai je baca cerita die ni tp hes able to capture reality and struggle yang orang lalui. Somehow cerita die sgt normal dan reality bukannya exaggerated, which i find very very interesting. Ade one time tu aku tiru lukisan die, lepas tu kene sound apehal tbe2 tuka lukis realistic plak nehhh dah buang tebiat? (sifu P aku maghah sebab aku ade perangai suke tiru smua style yang aku suke)

Book 6: anything from Tony Parsons


Yeapp I would read anythg from Tony Parsons. You know how in novels women yang selalu jadik victim dalam relationships la apela kan? But this guy is the other way around, die focus kat lelaki plak. Some people tak suke style menulis die sebab macam bias tp aku suka je. esp buku yang atas ni.


Book 7: Sailor Twain by Mark Segel

Buku ni antara buku yang aku syg gile since it was given by somebody yang used to be important dalam idop aku. ahahahaa jiweng plak kau pompoan. But yang interesting about the book is the story is about...Mermaid wei! Aku ade this obsesssions with mermaids and aku caye kot derang wujud. Remember theres this one time ade documentary psl mermaid yang caught in videos tu? im not shocked at all sebab memang derang wujud agaknye kita mana tau khenn? But yeah cerita die interesting and buku pon tebal, rasa lamaaa je nak abiskan. (aku ade habit suke baca cepat2 and abis dalam few hours, tak thrill langsung)


Book 8: The Catcher in the Rye by
Ahh this book! Aku tatau kenapa tapi aku boleh relate betul dengan character Holden Caulfield ni. Somehow feeling aku baca ni suit dengan situasi aku masa aku baca kat UIA dlu. Reading the perfect book at exactly the right time. Osem sgtttt

Book 9: The Five person you meet in Heaven by Mitch Albom

This is by far my favourite Mitch Albom book. Ko anxious nak tau siapa 5 orang2 yang the main character, Eddie akan jumpa dekat heaven because all these characters somehow leave a mark dekat life die. Aaaaa aku suke gile buku ni.

Book 9: The Memoirs of a Geisha by Arthur Golden
Reading the book and watching the movie is different wei. Baca buku die lagi bes dr movie die but the movie did do justice to the novel ah. I always have a thing for asian punya culture esp pasal Geisha ni.  to read the story about Chiyo's punya transformation to a real Geisha ni interesting and sad at the same time. Rekomendededddd wei 

okeh! Those are some of my favourite books and buku2 ni will always stays with me and aku sure aku akan carry sampai aku tua karipap. barulah ade mood nak lukis claim yang kene anta esok tp aku idea apa pon takdaa hahahaha no sleep for me tonight ahhhhhh. Esok mmg komfem tak bagun ah lgpon aku cuti2 melesia yesh! So readers of my blog, do share share some of your faourite titles so aku plak bole baca n obses. One manga yang aku mmg nak baca dr dlu kan ialah One Piece. Seriyous akuu nak sgt baca! mana tau lps ni bole baca original japanese comic One Piece ke khennnnn (wink2 Encik Anas)

Thursday, August 21, 2014

Alhamdulilah~

Good things come to those who wait. Aku pegang betul kata2 ni. Hopefully in future pon aku boleh jadik penyaba macam Sabariah. Aku nak share good news dengan korang ni. Aku dah berbadan dua! ahai! kawen pon blom pejadah nak peknen bagai, tapi bole pakai la stetmen ni berbadan dua sebab aku debab weii. the most fattest Ive been in my whole life! Tapi good news aku tu sebenonye yang lain. Its about animation project aku! Remember this guy?


Yes! Edry's Eduventure! Project IPCC 2012 aku. Oyeah!


So the good news is, this animation will become a full 1 television season! Ohemgey! ohemgey yes yes! Aku taknak cakap lagi ah tb mana animation ni akan keluar but cause its all P&C but what I can do is share the trailer with you guys! ha!


Ok will update more on the production. But while you guys wait, feast on some of the concept art and character designs pictures of the animation. Oh the original title has also been replaced with a new title. Im ok with that. Smell you later alligator!











Pages