Friday, September 5, 2014

10 books challenge!

Korang ade kene tag ke dekat FB tu pasai 10 books that influenced life emkorang tu? Aku kene la tag tp tk tulis2 dekat FB.. tak dan bak ang. Sambil2 crik mood buat claim, ingat nak rebiu 10 books that somehow stayed with me sampai sekarang. But most of my list are graphic novels and comics.. dah nama pon lukis komik, takkan aku nak list novel cintakau 800% plak kan?? haaa.. ok! here goes!

Book 1: Sailormoon Naoko Takeuchi


Well about this comic, I would say that this book was the first reason whyyy I fell in love with manga comics. Overated betul statement aku tu. I mean Doraemon la kot yang spark org baca manga in the first place (in the case of kenkwan keliling aku arr) but this comic, aduii this! Aku mase tu dajah satu kot. Ari2 kumpul duit tahan makan nak beli komik ni every month. cerita2 sailormoon ni tipikal je la sebenonye but theres this one particular title yang buat aku menung panjang baca. Snow Princess Kaguya which focuses on Luna, Usagi's black cat. Alahai alahaiii sebak jap alahaiiii.

Book 2: 3X3 Eyes by Yuzo Takada


Another manga comics yang buat aku ikat perut ari2. not sure whether you guys have heard of this manga but for those who havent, please read this wey. Alaaa aku baca ni pon nagis. Its a story about Pai, the last descendant of the cyclops clan. Die ada tiga mata, and mata ketiga die tu tutup so ble die tutup, she appears to be a normal girl. tp bila bukak ha hamek kau. and she has a mortal companion die nama Yakuma yang gilak ensem aku ade crush gilak babun kat die masa kecik dlu. Aku kcik2 memang dah gatai ok. boipren first aku masa aku tadika kot. haaaaaa


Book 3: Chocolate by Kubonouchi Eisaku


Hmmm chocloate ni memang unexpected betul la pada aku. just look at the title. Sebenonye stori die pasal a retired yakuza yang bukak kedai kek. Semua budak die pon keje sekali kt kdai kek ni. yang lagi kelako tu, he open a cake shop, tp diorg tk pandai buat kek.lepas tu pelik kenapa takde orang dtg kedai diorg. Alaaaaa sentul betul seko2 perangai diorg ni laa..alaaaa. There's a reason why he open a cake shop yang pada aku suwit gile bapak. Nak tau beli aaaaa buku ni. tkpon mohla dtg uma aku baca ai have the complete set dr Vol 1 to 8!

Book 4:Scott Pilgrim by Bryan O Malley


Aku rase siapa yang kenal aku memang taula how Bryan o Malley's scott Pilgrim ni efek dekat art style aku. Masa mula2 baca aku rse bes gile idea mamat ni i wish i had his ideas jeles gile nyampah aku. Hahahaa. but lama-lama aku start to pay attention to his art styles. my most favourite styles would be his last book which is the Final Hour. Lpas abis baca aku rse puas betul! favourite tag line Bread makes you faaaaaa?

Book 5: 80 Degrees by Yao Fei La


This guy. maaaan this guy wei. This guy can really tell a story but in monotonous way. bole ke aku describe macam tu aaa? aku rase landai je baca cerita die ni tp hes able to capture reality and struggle yang orang lalui. Somehow cerita die sgt normal dan reality bukannya exaggerated, which i find very very interesting. Ade one time tu aku tiru lukisan die, lepas tu kene sound apehal tbe2 tuka lukis realistic plak nehhh dah buang tebiat? (sifu P aku maghah sebab aku ade perangai suke tiru smua style yang aku suke)

Book 6: anything from Tony Parsons


Yeapp I would read anythg from Tony Parsons. You know how in novels women yang selalu jadik victim dalam relationships la apela kan? But this guy is the other way around, die focus kat lelaki plak. Some people tak suke style menulis die sebab macam bias tp aku suka je. esp buku yang atas ni.


Book 7: Sailor Twain by Mark Segel

Buku ni antara buku yang aku syg gile since it was given by somebody yang used to be important dalam idop aku. ahahahaa jiweng plak kau pompoan. But yang interesting about the book is the story is about...Mermaid wei! Aku ade this obsesssions with mermaids and aku caye kot derang wujud. Remember theres this one time ade documentary psl mermaid yang caught in videos tu? im not shocked at all sebab memang derang wujud agaknye kita mana tau khenn? But yeah cerita die interesting and buku pon tebal, rasa lamaaa je nak abiskan. (aku ade habit suke baca cepat2 and abis dalam few hours, tak thrill langsung)


Book 8: The Catcher in the Rye by
Ahh this book! Aku tatau kenapa tapi aku boleh relate betul dengan character Holden Caulfield ni. Somehow feeling aku baca ni suit dengan situasi aku masa aku baca kat UIA dlu. Reading the perfect book at exactly the right time. Osem sgtttt

Book 9: The Five person you meet in Heaven by Mitch Albom

This is by far my favourite Mitch Albom book. Ko anxious nak tau siapa 5 orang2 yang the main character, Eddie akan jumpa dekat heaven because all these characters somehow leave a mark dekat life die. Aaaaa aku suke gile buku ni.

Book 9: The Memoirs of a Geisha by Arthur Golden
Reading the book and watching the movie is different wei. Baca buku die lagi bes dr movie die but the movie did do justice to the novel ah. I always have a thing for asian punya culture esp pasal Geisha ni.  to read the story about Chiyo's punya transformation to a real Geisha ni interesting and sad at the same time. Rekomendededddd wei 

okeh! Those are some of my favourite books and buku2 ni will always stays with me and aku sure aku akan carry sampai aku tua karipap. barulah ade mood nak lukis claim yang kene anta esok tp aku idea apa pon takdaa hahahaha no sleep for me tonight ahhhhhh. Esok mmg komfem tak bagun ah lgpon aku cuti2 melesia yesh! So readers of my blog, do share share some of your faourite titles so aku plak bole baca n obses. One manga yang aku mmg nak baca dr dlu kan ialah One Piece. Seriyous akuu nak sgt baca! mana tau lps ni bole baca original japanese comic One Piece ke khennnnn (wink2 Encik Anas)

Thursday, August 21, 2014

Alhamdulilah~

Good things come to those who wait. Aku pegang betul kata2 ni. Hopefully in future pon aku boleh jadik penyaba macam Sabariah. Aku nak share good news dengan korang ni. Aku dah berbadan dua! ahai! kawen pon blom pejadah nak peknen bagai, tapi bole pakai la stetmen ni berbadan dua sebab aku debab weii. the most fattest Ive been in my whole life! Tapi good news aku tu sebenonye yang lain. Its about animation project aku! Remember this guy?


Yes! Edry's Eduventure! Project IPCC 2012 aku. Oyeah!


So the good news is, this animation will become a full 1 television season! Ohemgey! ohemgey yes yes! Aku taknak cakap lagi ah tb mana animation ni akan keluar but cause its all P&C but what I can do is share the trailer with you guys! ha!


Ok will update more on the production. But while you guys wait, feast on some of the concept art and character designs pictures of the animation. Oh the original title has also been replaced with a new title. Im ok with that. Smell you later alligator!











Tuesday, August 19, 2014

Line art and comic styles

    Hello gais! Wasap? Makan Asap? Sesungguhnya makan asap tu sama macam jin. haha sentap la tu. Its been a long time since my last post, busy bak ang. Macam-macam hal jadik but I'm coping la. Hehe. 
  
  So yesterday I was fumbling thru my documents di dalam external drive aku. And I found some of my older works from Apo? Serious aku tabik spring sebenonye kat komik artist yang kerja majalah and datelines ni. Cane bole commit nak submit work 2 kali sebulan is beyond my imagination. Eleh takdela tu drama swasta aku je, Im one of those people and Im still doing it now. Altho Im able to commit to the datelines, Im not saying all of those published are my best works, opkos aku ade kantoi. Dah mintak komik 2 ari 3 ari sblm dateline, tak mengelupur aku nak lukis? aku penah je lukis smbil tertido. conteng muke tu smua adelaaa.. Tapi since dah tuka digital, pipi panas jela sebab tido kat screen leptop. teruk betul anak dara zaman sekarang ni, tak Heliza langsung. 

So I found one of work yang aku rushing tu and decided to post it here. korang nengokla betapa buruknya. Ya Allah nyampah aku nengok ha. 

Dah kenapa muke panjang je smua ni. Ehh nyampah ngat ngat. (date work: 18 March 2014)


Here is an example of my rushed works. masa lukis tak rase sangat, ble dah published rase malu sendrik wei. Since then Ive learnt my lessons ah. I plan my schedule better (takdela same je sebenonye) and put xtra attention to my line art and drawing styles. Meh aku tunjuk contoh work latest aku. Latest wei semalam baru siap bau kedai Bata lagi.



Tudiaaaa. kemetot je tapi I prefer Ajiz and Leya's sizing macam ni. (date: 18th Aug 2014)

Eh baru perasan the date is the same! so that means it is exactly setaun 3 bulan. betui ke aku kira aa.aku ni bab congak memang kantoi ah. hahaha. So yeahhhh ni la huge difference a year can make to an artist's styles. takpon sebab aku ni memang tak tetap pendirian. Mase aku kecik dlu aku ade kebolehan tulis macam2 jenis style tau. Bangga gilak wei cikgu pon puji siap cikgu bagi pakai pen. Orang lain smua pakai pencil. Ha! Lepas tu excited ah nak tunjuk bapak aku tentang kebolehan aku. Sekali bapak aku pandang celah mata je n utter these exact words: 'Orang yang banyak tulisan ni adelah orang yang tak tetap pendirian!' I was 7 years old and sentap gaban aku. tapi takpa la Ayah, tough love la kirenye. So sekarang tulisan aku ade satu jenis je, iaitu jenis cakar ayam. Aha! Hai jauh melencong jon, cerita psl komik style tadik mana? hahaha 

  Okla tu la cerita die psl styles and lineart ni. Kalo korek dlm external aku mg macam2 ade aku lukis. Rindu menulis kat belog rupenye. Will try to spend more time kat blogspot ni.But who read blogpsot nowadays weiiiii. tadak daa. Smua pg kat Twitter schmitter. insetgrem mamogrem. haihhh fesbuk bagai la. But never mindla, tak kisah pon siapa baca belog aku ni, Yg penting aku yepeyyy yeyehh yipeyayeh. To those who are following my blog, korang osem ahh. Or maybe because you dont have anythg better to do. haha! Till next time gais! I ll see you bile ade jodoh. Ewah

Wednesday, July 9, 2014

APO? 3D rayaaaa??? woww amehzing!

Hahaha meghapunye tajuk post nih..Well saje je nak update nih utk bulan rayaaa ni majalah APO ade buat Bumper edition. Haaaa ni promo beberapa pages. haaa ngk la ngkla..bg pree ni.





yang haku post ni dop di 3Dkan lagik laaaa.. So lain la versionnya bila bukak kat mejelah nnti. So apalagi? Mohla grab secopy dua! smbil2 makan samprit tu ekkk Adios Santros!

Monday, June 9, 2014

komik online baru!

Hey ya! havent got much to talk about lately, except I've been doing a lot of big projects for the past few months! Cant really talk about it yet but will soon! But for now Ive been drawing for my own personal webcomic entitled 'RunLolaRun. Its your typical coming of age story except this Lola is already grown up. She doesnt want to face the reality and keep on running away from her problems, thus the title Run Lolac*Goddemmit run! Here is a previu of the comic. some of them are animated even! this is what happen when u have too much time in hand. haha!


If you guys would like to follow this comic, click here!
 http://runawaylola.tumblr.com/

Sunday, March 30, 2014

Testing out font

Looking for nice handwriting font so I'm trying out some of the font I downloaded! eah Jon, vain much?

Pages